Oddrun (76) fikk tilbake funksjon i foten etter sykkeltrening

Oddrun Skåle (76) har ikke hatt funksjon i den ene foten på ni år. Etter noen måneder med Motiview-trening kan hun igjen løfte foten. - Jeg trodde ikke mine egne øyne, forteller hun.

Oddrun Skåle (76) har ikke hatt funksjon i den ene foten på ni år. Etter noen måneder med Motiview-trening kan hun igjen løfte foten. - Jeg trodde ikke mine egne øyne, forteller hun.

Atlanterhavsveien

Atlanterhavsveien

Oddrun Skåle var uheldig og fikk hjerneblødning for 9 år siden. Etter sykehusoppholdet fikk hun plass på Hjorten helse- og velferdssenter i Trondheim, hvor hun har bodd siden. De siste ni årene har hun ikke hatt funksjon i den ene foten. I denne tiden har hun heller ikke hatt noe treningstilbud - inntil i vinter.

Hjorten helse- og velferdssenter fikk da installert motoriserte sykler og Motiview som et treningstilbud til beboerne. Til filmer fra sykkelruter over hele landet og i nærmiljøet kunne beboerne ta fatt på treningen.
Skåle var en av dem som kastet seg ut på, hun hadde ikke spesielt mye erfaring med trening fra før.

- Det har vært morsomt å trene med Motiview. Jeg liker filmene og musikken, forteller hun.

- Atlanterhavsveien er favorittruten, selv om jeg aldri har vært der i virkeligheten, flirer hun.

LES OGSÅ: Wenche sluttet å falle da hun begynte å sykle

Etter noen måneder med trening oppdaget Skåle at hun plutselig kunne løfte den tidligere dysfunksjonelle foten selv

Etter noen måneder med trening oppdaget Skåle at hun plutselig kunne løfte den tidligere dysfunksjonelle foten selv

Etter noen måneder med trening oppdaget Skåle at hun plutselig kunne løfte den tidligere dysfunksjonelle foten selv.

Etter noen måneder med trening oppdaget Skåle at hun plutselig kunne løfte den tidligere dysfunksjonelle foten selv.

- Jeg trodde ikke mine egne øyne, forteller hun.

Skåle har planlagt å trene to ganger i uken, men hun sier selv at det ofte ikke lar seg gjøre. Hun trenger hjelp fra personalet å sette i gang utstyret.

- Jeg skulle ønske det var bedre bemanning, slik at jeg kunne få trent oftere. Forrige uke ble det dessverre ingen trening, selv om jeg skulle ønske det, sier den ivrige syklisten.

Til tross for at hun har gått glipp av noen treningsøkter er Skåle fremdeles motiviert og optimistisk.

- Nå håper jeg at jeg kan bli enda bedre i foten min.

Ola bruker Motiview som rehabilitering i hjemmet

I stuen til Ola Melhus har det dukket opp en motorisert sykkel og en PC koblet til TV-skjermen. Melhus velger enkelt en film fra filmbiblioteket før han setter seg på sykkelen. Mens han sykler ser han filmer fra kjente og ukjente steder i nærmiljøet.

Melhus er en av landets første som har testet ut Motiview som hjemmerehabilitering. Dette er en del av Lindås-prosjektet, landets største prosjekt innenfor omsorgsteknologi.

Balansetrening

Det er jo fantastisk å ha kommet så langt når jeg vet at første dagen på sykehuset hadde jeg ikke følelser i det hele tatt, forteller Melhus.

Melhus sin hovedutfordring er balansen. Han fikk øvelser for å forbedre denne, i tillegg var han med på fallforebyggende gruppe hvor de også trente på dette. Men da Motiview ble installert i hjemmet hans, var det klart hvilken treningsmetode som var mest motiverende.

«Jeg syns det er fantastisk. Jeg blir ikke så lei. Hvis jeg bare hadde sykkelen er ti minutter veldig lang tid å trene. Men her har jeg disse filmene hvor jeg følger veien og sjøen mens jeg sykler. Hvis det er steder jeg kjenner meg igjen er det interessant å se,» forteller han.

Før Melhus vet ord av det har han syklet 15 minutter mens han har sett på film. Dette gjør han to ganger daglig.

Jeg syns det er fantastisk, og jeg blir ikke lei, sier Ola Melhus. Han er en av landets første som har prøvd trening med Motiview som hverdagsrehabilitering i hjemmet.

Tydelig bedring

En måned etter oppstart ser helsepersonell tydelig bedring i balansen til Melhus.

«I begynnelsen gikk han fire meter med rullator, da brukte han 23 sekunder. Da jeg skulle teste han på nytt etter en måned ville han ikke bruke rullator, så da satt han den til side, og gikk fire meter på 23 sekunder uten rullator,» forteller fysioterapeut Kari-Anne Simonsen.

Ola Melhus2(1)_0.jpg

Motivasjon til trening

Tidlig innsats i hverdagsrehabilitering og forebyggingen er en viktig del av Lindås-prosjektet som Melhus har fått vært en del av. Det er derfor Motitech har blitt involvert.

«Vi har sett at motivasjonen i forhold til trening har vært en utfordring, men nå har vi veldig stor tro på Motiview som et godt virkemiddel for å øke motivasjonen og bidra til å øke brukerens fysiske kapasitet som igjen kan gjøre brukerne i stand til å bo lengre hjemme,» sier ergoterapeut i Lindås kommune, Hildegunn Baravelli.

«Dette er veldig enkelt å koble opp og bruke og gir stor motivasjon for trening,» konstantere Baravelli. Hun mener Motiview er et viktig bidrag for å øke kvaliteten på den kommunale tjenesten til hjemmeboende, sammen med bruk av omsorgsteknologi og hverdagsrehabilitering.

Ingrid (90) har syklet 32 mil

Hele 109 ganger har Ingrid syklet til filmene fra MOTiview. Og noe av det kjekkeste er turene rundt Stokkelandsvannet, like ved der hun tråkket sine barnesko.

- I Stokkelandsvatnet lærte jeg å svømme og vi gikk på skøyter på isen om vinteren, mimrer 90-åringen.

At hun får trening til de visuelle turene synes hun er fantastisk.
- Dette som jeg får her på Lura Boas er bare helt topp. Sykling og tur, sier Ingrid i videoen.

(video: Katrine B. Knutsen Lura Boas)

Wenche sluttet å falle da hun begynte å sykle

Wenche Gjertsen hadde en hverdag preget av daglige fall. Etter tre måneder med sykkeltrening og Motiview har hun kun falt tre ganger. - Det er reneste åpenbaringen, det er helt utrolig, sier 75-åringen.

Wenche Gjertsen hadde en hverdag preget av daglige fall. Etter tre måneder med sykkeltrening og Motiview har hun kun falt tre ganger. - Det er reneste åpenbaringen, det er helt utrolig, sier 75-åringen.

Wenche Gjertsen (75) begynte å sykle til filmbiblioteket Motiview da utstyret ble installert på Presteheia omsorgssenter i Kristiansand kommune i januar 2015. Her kommer hun til dagavdelingen tre ganger i uken.

Etter en god frokost setter hun seg ved sykkelen og sykler mellom en og halv annen mil hver eneste mandag, onsdag og fredag.

- Det er bare én gang jeg har gått glipp av å trene, da var jeg ikke i form. I helgene lengter jeg frem mot mandagen, jeg syns det blir lenge å ikke trene på to dager, forteller sprekingen.

Bedre pust og balanse

Wenche på Presteheia omsorgssenter

Wenche på Presteheia omsorgssenter

- Jeg har til nå syklet rundt 20 mil til sammen. I løpet av denne perioden har jeg merket store endringer i livet mitt. Før falt jeg hele tiden, hver dag, på butikken, i trapper men også på bar bakke.

«De siste månedene har jeg bare falt tre ganger. Det er fantastisk», forteller hun.

- I tillegg har jeg kols, men etter at jeg begynte å trene har det også blitt lettere å puste. Nå har jeg trappet ned, og bruker bare ekstra oksygen om natten når jeg sover.

På tur til Bergen

Gjertsen er opprinnelig fra Bergen, men flyttet til Kristiansand for å komme nærmere familien.

- Jeg reiser på turer til Bergen når jeg trener og hører på musikken og synger samtidig. Det er veldig koselig, samtidig som jeg får litt hjemlengsel av og til, humrer hun.

- Men jeg sykler andre ruter også, her en dag var jeg på tur i København.

Det Gjertsen syns er ekstra bra med selve sykkelen er at hun kan sitte på en vanlig stol når hun sykler.

- Jeg hadde en vanlig ergometersykkel hjemme før, men den er vond å sitte på. Her kan jeg sitte i en god stol, og da glemmer jeg nesten at jeg trener både armer og beina.

Bergensfruen har ingen planer om å slutte med syklingen – tvert om.

- Dette er noe alle burde gjort! Jeg skulle ønske at enda flere fikk tilgang på sykkel og Motiview. Målet er at jeg kan klare meg bedre selv, og bo lenger hjemme, avslutter den dedikerte idrettsutøveren Wenche Gjertsen.

Edith (93) sykler seg til sprekere bein og flere lufteturer

Edith Haneborg (93) sykler med Motiview inne, slik at hun kan være mer ute. Det har gitt gode resultater.

Edith Haneborg (93) sykler med Motiview inne, slik at hun kan være mer ute. Det har gitt gode resultater.

Etter to sykehusopphold sommeren 2014 gikk Edith Haneborg (93) litt ned i kjelleren både fysisk og psykisk. I stedet for å bli værende der tok den viljesterke damen grep og begynte å trene for å komme seg opp og ut igjen. Flere dager i uken sitter Haneborg seg på sykkelen foran tv-skjermen på Solheim alderspensjonat i Bergen. Mens hun trener ser hun på filmer fra hele landet.

- Jeg klarte ikke å gå til butikken en gang uten å måtte ta mange hvilepauser underveis, forteller Haneborg og refererer til den lokale matbutikken som ligger hundre meter ned en liten bakke i Solheimsviken.

- Jeg har brukt Motiview bevisst for å trene meg opp igjen etter sykehusoppholdene, nå kan jeg gå uten stans frem og tilbake, til og med med last på rullatoren, smiler 93-åringen stolt.

Jeg ser på denne når jeg skal bestemme hvilken film jeg skal trene til

Jeg ser på denne når jeg skal bestemme hvilken film jeg skal trene til

Populært tilbud

Solheim alderspensjonat har hatt Motiview i snart et år, det har vært et flittig brukt tilbud av både beboerne og andre brukere av senteret.

- Motiview er veldig populært, forteller daglig leder Elisabeth Mjelde.
- Det er en økonomisk investering, men det er verdt det, sier hun uten å tenke seg om.

- Vi mener Motiview gir både god helse- og trivselseffekt. Det å ha en aktiv alderdom, hvor en kan gå ut og farte, er en verdi som ikke kan betales med penger.

- Motitech som står bak konseptet har imponert oss, de er veldig lydhøre og tar i mot innspill og ønsker. I tillegg kommer det stadig vekk nye filmer til appen, sier Mjelde.

Solheim Alderspensjonat har laget en oversikt over alle sykkelrutene som finnes i Motiview-appen. Denne brukes flittig når det skal velges ut turer å sykle til.

- Jeg ser på denne når jeg skal bestemme hvilken film jeg skal trene til, sier Haneborg og viser frem oversikten med alle sykkelrutene som er filmet fra hele Norge.

- Nå har jeg sett steder fra hele landet, fra nord til sør. Mange av stedene har jeg vært tidligere i livet, andre er helt nye. Det er spennende og morsomt, fortsetter hun.

LES OGSÅ: Eli Marie slanket bort 11 kilo med Motiview-konseptet

35 mil

- Vet du, jeg har snart syklet hele 35 mil, forteller Haneborg stolt. Hver sykkeltur blir nøye registrert, slik at hun kan følge med på sin egen innsats.

Når hun har nådd 35 mil skal motstanden på beina økes til 8, det har hun bestemt.

- Så sant jeg kan, sykler jeg hver ukedag, sier Haneborg. Målet til alderspensjonatet er å sykle Norge på tvers, og det er ingen tvil om hvem som har bidratt mye til at målet snart er nådd.

- Jeg liker veldig godt Motiview, og jeg bruker det for å få bedre helse og sterkere bein. Slik at jeg kan komme meg mer ut sammen med «tjommien» min, avslutter Haneborg på klingende bergensk og peker bort på rullatoren.

Kjenner du noen som har fått et lettere liv etter å ha tatt i bruk Motiview? Vi vil gjerne høre din historie, send den til post@motitech.no. Tusen takk!

Eli Marie slanket bort 11 kilo med Motiview-konseptet

Eli Marie Nising (75) har gått fra å være overvektig til sprek etter at hun flyttet på sykehjem. Motiview-filmene har motivert henne til ukentlig trening, noe som har resultert i en lettere hverdag for både henne og pleierne.

Eli Marie Nising (75) har gått fra å være overvektig til sprek etter at hun flyttet på sykehjem. Motiview-filmene har motivert henne til ukentlig trening, noe som har resultert i en lettere hverdag for både henne og pleierne.

Eli Marie Nising (75) fikk konstatert Alzheimers for noen år tilbake. Hun har i lang tid hatt mye smerter i kroppen og har vært redd for å belaste kroppen for mye, og trening ble sett på som vanskelig å gjennomføre uten for mye smerter. Det tryggeste var å sitte i ro.

Nå har det blitt andre tider, i stuen på Nykirkehjemmet i Bergen sitter nemlig en sprek dame, utålmodig etter å komme i gang med dagens treningsøkt.

Trengte mye hjelp

Da Eli Marie fikk plass som beboer på Nykirkehjemmet i Bergen sommeren 2012, var hun blitt en ganske stor dame som gikk på mye smertestillende medisiner. Datteren Tone Tenold var bekymret for moren sin og oppholdet, hun var redd det skulle bli enda mer stillesitting og passivitet.

På grunn av sykdommen kunne Eli Marie oppleves som aggressiv og negativ. I tillegg gjorde vekten hennes det slik at hun var nødt til å ha mye hjelp for å komme opp av stolen og bevege seg rundt.

En radikal forandring

Jeg har tatt av meg elleve kilo, forteller Eli Marie stolt når hun skal i gang med dagens sykkeltur.

Jeg har tatt av meg elleve kilo, forteller Eli Marie stolt når hun skal i gang med dagens sykkeltur.

Sommeren 2013 var Eli Maries familie mye vekke fra Nykirkehjemmet på grunn av utenlandsreiser. Da Tenold kom tilbake for å besøke moren var noe radikalt forandret.

«Det var en slankere og mer smilende dame som møtte oss, men jeg ble straks bekymret for at hun hadde sluttet å spise, eller at noe var galt,» forteller hun.

Mens Tenold og familien var borte hadde Bergen kommune startet opp et prøveprosjekt på byens sykehjem. Kommunen ønsket å motivere beboerne til trening ved hjelp av en spesialtilpasset sykkel for armer og bein, med tilhørende videoer som motivasjon. Videoene er fra brukerens hjemsted, og syklingen gir en følelse av å sykle ute på hjemlige trakter. Konseptet som i dag heter Motiview ble også innstallert på Nykirkehjemmet.

«Videoene gjorde at hun ble helt revet med. Hun opplevde det som at hun var ute i Bergens gater og syklet og traff på kjente folk. Hun hadde det så kjekt at hun kunne sykle inntil tre kvarter om dagen. Hun får også mye oppmerksomhet fra pleierne på hjemmet på grunn av syklingen. Bedringen var så merkbar, at vi hadde problemer med å tro det,» sier Tenvold.

Jeg skal sykle til jeg sliter sykkelen ut, flirer Eli Marie som også ytrer et ønske om en film fra Haugesund hvor hun er vokst opp.

Slanket vekk 11 kilo

«Jeg har tatt av meg elleve kilo,» forteller Eli Marie stolt når hun skal i gang med dagens sykkeltur.

Pleierne har notert hvor langt hun sykler for hver økt. Under dagens økt på 40 minutter sykler hun 5 kilometer. Eli Marie har nå lagt til side rullatoren, i tillegg har humøret blitt merkbart endret etter at hun begynte med Motiview.

«Jeg skal sykle til jeg sliter sykkelen ut,» flirer Eli Marie som også ytrer et ønske om en film fra Haugesund hvor hun er vokst opp.

«Min mor har blitt mer positiv og kommer lettere rundt. Hun er også lettere å håndtere for pleierne, som har mange tunge løft. Vi er så takknemlig for at Nykirkehjemmet har lagt til rette for dette tilbudet. De er utrolig dyktige!» sier datteren begeistret.

Eli Marie (75) fikk filmønsket oppfylt

Eli Marie sykler på tur i Haugesund, selv om hun bor på sykehjem i Bergen. Med Motiview kan hun trene til videoer fra barndomstraktene.

Eli Marie sykler på tur i Haugesund, selv om hun bor på sykehjem i Bergen. Med Motiview kan hun trene til videoer fra barndomstraktene.

Eli Marie Nysing (75) har imponert mang en helsearbeider, pårørende og andre. Etter at hun fikk Alzheimers og flyttet på Nykirkehjemmet i Bergen ble hun introdusert til treningskonseptet Motiview. Filmer fra Bergens gater og en spesialtilpasset sykkel motiverte henne til å begynne å trene. Treningsøktene forandret livet hennes, humøret ble bedre og overvekten ble redusert.

Selv om Eli Marie trivdes med å sykle til filmene fra Bergens gater ytret hun et ønske til Motitech da vi besøkte henne i januar; hun ville gjerne ha en video fra Haugesund slik at hun kunne se stedet hvor hun vokste opp.

Vi i Motitech ble så imponert over den aktive damen at vi bestemte oss for å oppfylle drømmen hennes om å kunne dra på «sykkeltur» i Haugesund igjen.

Etter litt research hos de pårørende dro filmteamet vårt på tur til Haugesund og lagde en film spesialtilpasset for den aktive 75-åringen. Turen som vises på filmen går fra Hagland festning , forbi Breiavatnet og avsluttes ved Tittelnesvegen. Innlagt på turen er det også gjort et stopp utenfor huset hvor Eli Marie vokste opp.

2014-03-18 Motitech Motivasjonsseminar-33.jpg

Det var mange som hadde møtt opp på Nykirkehjemmet for å se når Eli Marie for første gang skulle sykle til filmen fra Haugesund. Så mange at hun i første øyeblikk heller måtte fokusere på alle oppmerksomheten hun fikk enn på filmen.

Men når turen gikk forbi den nedlagte skolen hun hadde gått på og ikke minst stoppet utenfor barndomshjemmet viste hun tydlig stor gjennkjennelse. Når att på til sangen Amanda fra Haugesund ble spilt, fikk publikum være publikum. Dette er nemlig en sang Eli Marie har likt godt, så da var det bare å synge godt med - til publikums store glede.

Et par uker etter at Eli-Marie fikk den spesialtilpassede filmen kan Bjarte Årland ved Nykirkehjemmet fortelle at filmen er tatt i bruk flere ganger allerede. Han bekrefter også ovenfor Motitech at gjennkjennelsesverdien har vært stor og forteller at Eli Marie har tydelig vist at hun kjenner seg igjen fra steder i filmen.

Som Motiview-kunde får du tilgang på alle videoer som blir produsert gjennom et filmbibliotek. På denne måten kan treningen bli mer tilpasset til den enkelte bruker, og gi høyere gjenkjennelsesverdi. Musikken til filmene kan også tilpasses. Noen liker country mens andre liker visesang – ved ulike musikkvalg blir treningen mer motiverende.