Eli Marie slanket bort 11 kilo med Motiview-konseptet

Eli Marie Nising (75) har gått fra å være overvektig til sprek etter at hun flyttet på sykehjem. Motiview-filmene har motivert henne til ukentlig trening, noe som har resultert i en lettere hverdag for både henne og pleierne.

Eli Marie Nising (75) har gått fra å være overvektig til sprek etter at hun flyttet på sykehjem. Motiview-filmene har motivert henne til ukentlig trening, noe som har resultert i en lettere hverdag for både henne og pleierne.

Eli Marie Nising (75) fikk konstatert Alzheimers for noen år tilbake. Hun har i lang tid hatt mye smerter i kroppen og har vært redd for å belaste kroppen for mye, og trening ble sett på som vanskelig å gjennomføre uten for mye smerter. Det tryggeste var å sitte i ro.

Nå har det blitt andre tider, i stuen på Nykirkehjemmet i Bergen sitter nemlig en sprek dame, utålmodig etter å komme i gang med dagens treningsøkt.

Trengte mye hjelp

Da Eli Marie fikk plass som beboer på Nykirkehjemmet i Bergen sommeren 2012, var hun blitt en ganske stor dame som gikk på mye smertestillende medisiner. Datteren Tone Tenold var bekymret for moren sin og oppholdet, hun var redd det skulle bli enda mer stillesitting og passivitet.

På grunn av sykdommen kunne Eli Marie oppleves som aggressiv og negativ. I tillegg gjorde vekten hennes det slik at hun var nødt til å ha mye hjelp for å komme opp av stolen og bevege seg rundt.

En radikal forandring

Jeg har tatt av meg elleve kilo, forteller Eli Marie stolt når hun skal i gang med dagens sykkeltur.

Jeg har tatt av meg elleve kilo, forteller Eli Marie stolt når hun skal i gang med dagens sykkeltur.

Sommeren 2013 var Eli Maries familie mye vekke fra Nykirkehjemmet på grunn av utenlandsreiser. Da Tenold kom tilbake for å besøke moren var noe radikalt forandret.

«Det var en slankere og mer smilende dame som møtte oss, men jeg ble straks bekymret for at hun hadde sluttet å spise, eller at noe var galt,» forteller hun.

Mens Tenold og familien var borte hadde Bergen kommune startet opp et prøveprosjekt på byens sykehjem. Kommunen ønsket å motivere beboerne til trening ved hjelp av en spesialtilpasset sykkel for armer og bein, med tilhørende videoer som motivasjon. Videoene er fra brukerens hjemsted, og syklingen gir en følelse av å sykle ute på hjemlige trakter. Konseptet som i dag heter Motiview ble også innstallert på Nykirkehjemmet.

«Videoene gjorde at hun ble helt revet med. Hun opplevde det som at hun var ute i Bergens gater og syklet og traff på kjente folk. Hun hadde det så kjekt at hun kunne sykle inntil tre kvarter om dagen. Hun får også mye oppmerksomhet fra pleierne på hjemmet på grunn av syklingen. Bedringen var så merkbar, at vi hadde problemer med å tro det,» sier Tenvold.

Jeg skal sykle til jeg sliter sykkelen ut, flirer Eli Marie som også ytrer et ønske om en film fra Haugesund hvor hun er vokst opp.

Slanket vekk 11 kilo

«Jeg har tatt av meg elleve kilo,» forteller Eli Marie stolt når hun skal i gang med dagens sykkeltur.

Pleierne har notert hvor langt hun sykler for hver økt. Under dagens økt på 40 minutter sykler hun 5 kilometer. Eli Marie har nå lagt til side rullatoren, i tillegg har humøret blitt merkbart endret etter at hun begynte med Motiview.

«Jeg skal sykle til jeg sliter sykkelen ut,» flirer Eli Marie som også ytrer et ønske om en film fra Haugesund hvor hun er vokst opp.

«Min mor har blitt mer positiv og kommer lettere rundt. Hun er også lettere å håndtere for pleierne, som har mange tunge løft. Vi er så takknemlig for at Nykirkehjemmet har lagt til rette for dette tilbudet. De er utrolig dyktige!» sier datteren begeistret.