Sykkeltur i Alpene med Motiview

Filmen som dere har sett noen sekunder fra, er filmet i Alpene, nærmere bestemt i Sveits og på strekningen Plänggerli-Furkastrasse. Kanskje ikke så mange som har vært akkurat her, men det er en fantastisk film fra et fantastisk landskap. Og det ligger mange filmer fra Alpene i Motiview.

Dette er bare en av over 1000 filmer som er tilgjengelig for våre kunder gjennom Motiview.

Filmer fra 22 land

Per i dag finner du filmer fra 22 land i Motiview-biblioteket. Majoriteten av filmene er fremdeles fra bygd og by i Norge, men det legges stadig inn nye filmer fra det store utland.

Per i dag har vi filmer fra følgende land:

 • Norge

 • Sverige

 • Danmark

 • Island

 • Finland

 • Israel

 • Singapore

 • Romania

 • Ungarn

 • Liechtenstein

 • Sveits

 • Østerrike

 • USA

 • Luxemburg

 • England

 • Frankrike

 • Nederland

 • Belgia

 • Italia

 • Spania

 • Canada

 • Tyskland

Før nyttår kommer det trolig også ut en film fra De forente arabiske emirater (Dubai).

Jakter dere på en storby-tur kan vi friste med både Barcelona, Berlin, Paris, Roma, Venezia, Los Angeles, Amsterdam, London, Zürich, for å nevne noen.

I tillegg er det mange fine filmer fra Canada.

Ta en feiretur med Motiview

Det er vanskelig å vite hvor våre syklister har minnene sine i fra. Mange er bereist og har garantert gode minner fra f. eks Spania, Italia eller Israel. Men om de ikke har så mange minner fra det store utland - så er det kjekt å kunne reise på "ferie".

Flere av våre kunder arrangerer ferieturer på Motiview - noe som er svært populært.

Så ta en kikk gjennom biblioteket og velg dere et eksotisk reisemål dere ikke har syklet til før.

Tester ut motivasjonsteknologi på psykisk syke

NKS Olaviken ønsker et bredt tilbud for sine alderspsykiatriske pasienter og beboere. Nå tester sykehuset ut Motiview for å kunne gi sine anbefalinger og råd videre til sykehjemmene.

NKS Olaviken ønsker et bredt tilbud for sine alderspsykiatriske pasienter og beboere. Nå tester sykehuset ut Motiview for å kunne gi sine anbefalinger og råd videre til sykehjemmene.

– Nå kommer vi snart til akvariet, det er jo det kjekkeste på turen, sier ergoterapeut Linda Lohne entusiastisk til «Berit» som speeder opp farten på pedalene mens filmen fra Nordnes i Bergen ruller over skjermen.

NKS Olaviken alderspsykriatiske sykehus var rask i vendingen da de bestemte seg for å teste ut treningskonseptet Motiview. I mars ble Theratrainer-sykler og Motiview-appen innstallert på treningsrommet til sykehusavdelingen og i stuen på avdelingen for Huntington.

NKS Olaviken er et spesialisthelsetjenestetilbud innen psykisk helsevern og har driftsavtale med Helse-Vest RHF. I naturskjønne omgivelser på Askøy uten for Bergen gir institusjonen tilbud om utredning og behandling til mennesker med alderspsykiatriske lidelser og demenssykdommer, i tillegg har de egen døgnavdeling og poliklinikk til mennesker med Huntington sykdom.

– Vi ønsker å ha et bredt tjenestetilbud til de som kommer hit, i tillegg er målet vårt å kunne bidra med faglig spisskompetanse i forhold til utvikling av nye tiltak innen vårt fagfelt. Dette er en av grunnene til at vi nå tester ut Motiview, forteller Frode Wikne, direktør ved sykehuset

– Vi har lenge hatt samarbeid med musikkterapeuter, vi har dyre-assistert terapi og sansehage i tillegg til leger, psykologer og miljøterapeuter. Vi er også opptatt av fysisk aktivitet. For oss er dette brede tilbudet utrolig viktig, men det betyr ikke at alle skal bruke musikkterapeut eller Motiview. Målet er å finne noe til alle som kan gi økt livskvalitet, fortsetter han.

LES OGSÅ: Forsker på effekten av motivasjonstrening på sykehjem

Trening for hode og kropp

Treningskonseptet Motiview ble utviklet for å motivere eldre og personer med demens til trening ved hjelp av en spesialtilpasset sykkel for armer og bein, med tilhørende filmer som motivasjon. Filmene er fra brukerens hjemsted, og syklingen gir en følelse av å sykle ute på hjemlige trakter.

– Målet vårt er å finne ut mest mulig om hvem dette kan passe for, slik at vi kan gi råd til sykehjemmene ute i kommunene, forteller Wikne.

Fagansvarlig Else Wilhelmsen har i to måneder sammen med ansatte og pasienter i sykehuspostene testet ut konseptet.

– Vi har gjort veldig positive erfaringer med flere. I tillegg har vi opplevd at et par syntes filmene fra byen, med litt trafikk rundt, var skumle. Vi jobber stadig med å tilpasse behandlingsopplegget til den enkelte, noe som er ekstra viktig i psykiatrien, derfor er slike erfaringer viktige, poengterer hun.

Eksperter på alderspsykiatri

Som et ledd i uttestingen av Motiview ønsker NKS Olaviken å gi erfaringene sine videre både til sykehjem i distriktet, men også til leverandørene av konseptet.

– For oss er det veldig nyttig at NKS Olaviken, som er eksperter på alderspsykiatri, tester ut Motiview, det kan gi oss verdifulle tilbakemeldinger, forteller daglig leder i Motitech og gründer Jon Ingar Kjenes.

– De fysiske helsegevinstene ved trening er opplyst og vedtatt, men vi ønsker også tilbakemeldinger på effekten treningen i kombinasjon med filmene og musikken har på psyken. Målet vårt er å stimulere brukerne både fysisk og psykisk, samtidig som å gi dem og helsepersonell gode og motiverende stunder når de bruker Motiview.

LES MER om Motiview her

Tester på personer med Huntington

Selv om Motiview opprinnelig er utviklet for eldre og personer med demens, har NKS Olaviken også tatt det i bruk på andre pasientgrupper, deriblant på Huntington-avdelingen.

– Huntington er en utfordrende sykdom, men her velger vi å fokusere på det positive, sier ergoterapeuten Linda Lohne. Hun forteller om mestringsfølelse som den største gevinsten hos beboerne når de har brukt Motiview.

– Når de kjenner seg igjen på steder, blir de ivrig og sykler fortere. Vi pleier også å ha en heiagjeng på siden under treningen, og vi like å skape litt entusiasme rundt opplegget. I tillegg er det positivt at syklene er så tilpaningsvennlige. Brukerne kan sitte i sine egne spesialstoler, så balansen blir ikke en utfordring som på andre treningsapparat, forteller hun.

– Det er artig, sier «Berit» flere ganger gjennom turen, og Linda er enig. De har begge en forkjærlighet til byen hvor «Berit» er vokst opp.

– Vi har hørt rykter om at det kommer en film der i fra snart, så den gleder vi oss til. Kanskje jeg får bli enda bedre kjent med «Berit» når vi ser på den til sykkeløkten, smiler ergoterapeuten.

Stadig flere sykkelverter

Sykkelvertene Yohannes, Mirgul og Atobrhan sammen med syklist Godberg Larsen (Foto: privat)

Sykkelvertene Yohannes, Mirgul og Atobrhan sammen med syklist Godberg Larsen (Foto: privat)

Det er mange som har fått språk- og arbeidstrening gjennom Sykkelvert-ordningen i Arendal.

Flere av de første som gikk gjennom Sykkelvert-ordningen i Arendal startet i høst på skolebenken for å ta helsefag-utdanning. Det er bare en av de positive effektene Sykkelvert-ordningen har hatt.

LES OGSÅ: Sykkelvertene blir helsearbeidere
LES OGSÅ: Språk og sykkel hånd i hånd

14 aktive

Sykkelvertene blir rekruttert blant innvandrere som har vært gjennom NAVs introduksjonsprogram, og som ønsker eller har behov for mengdetrening i det norske språket. I tillegg har ordningen også fungert som verdifull arbeidstrening.

-Det er fremdeles kjempepopulært. Per i dag har vi 14 sykkelverter, men det kommer nok flere etter jul. Det er fremdeles veldig populært, forteller Anne Hustoft Sodeland, i Arendal voksenopplæring.

Per i dag har Arendal sykkelverter på sju ulike institusjoner- noe beboerne nyter godt av.

PÅ BILDET: Bakerst fra venstre: Ali Omer Ali, Atobrhan Zeray Tesfamichael, Ghebrengus Maekebay, Yonas Habte Gebremedhin, Yohannes Okubazgi Yeibo, Beathe BandaI Midten: Kaima Knyzeliene og Yosief Tsegay Tesfamichael Foran: Erna Siv Blanco, Torunn Brottveit, Aron Okbagiorgis, Mirgul Dzhanybaeva (med sykkelvert-t-skjorte), Mustiola Lambo og Anne Hustoft Sodeland

PÅ BILDET:
Bakerst fra venstre: Ali Omer Ali, Atobrhan Zeray Tesfamichael, Ghebrengus Maekebay, Yonas Habte Gebremedhin, Yohannes Okubazgi Yeibo, Beathe BandaI
Midten: Kaima Knyzeliene og Yosief Tsegay Tesfamichael
Foran: Erna Siv Blanco, Torunn Brottveit, Aron Okbagiorgis, Mirgul Dzhanybaeva (med sykkelvert-t-skjorte), Mustiola Lambo og Anne Hustoft Sodeland

Årets sosiale entreprenør

VINNER: Jon INgar Kjenes fra Motitech mottok prisen fra junyleder Johan H. Andresen. (FOTO: Kristian Harby)

VINNER: Jon INgar Kjenes fra Motitech mottok prisen fra junyleder Johan H. Andresen. (FOTO: Kristian Harby)

Prisutdelingen fant sted i Oslo under årskonferansen til European Venture Philanthropy Association (EVPA) 9. november, med Ferd Sosiale Entreprenører som vertskap.

– Her snakker vi digitalisering i praksis! Det er mye snakk om fintech, men medtech er minst like viktig. Motitech kombinerer innovative digitale løsninger med trening for å øke livskvaliteten blant eldre og personer med demens. Dette er en vinn-vinn situasjon for alle involverte, sier juryleder Johan H. Andresen til sosentkonferansen.no

Anerkjennelse og inspirasjon

– Det er en stor ære for oss alle i Motitech å vinne prisen Årets Sosiale Entreprenør 2017! Det er en stor anerkjennelse og inspirasjon i vårt arbeid for å bidra til bedre helse blant eldre og demente, både her i Norge og internasjonalt, sier daglig leder Jon Ingar Kjenes.

Årets konkurranse har et internasjonalt fokus, og skalering og vekst i nye markeder er et viktig kriterium.
Juryen trekker frem at Motitech har en klar sosial misjon, og bidrar både til helsebringende og sosiale løsninger.

– Motitech er en verdig vinner på mange måter. Med en aldrende befolkning og press på ressursene i velferdssamfunnet, må vi ta i bruk nye og innovative løsninger for å møte våre behov. Motitech kan allerede i dag vise til resultater, samtidig som de har et betydelig skalerings- og vekstpotensiale med det samme grunnkonseptet, sier Andresen.

Årets Sosiale Entreprenør er en hederspris til en sosial entreprenør som har et spesielt stort potensial for å løse sosiale utfordringer. I 2017 har prisen et internasjonalt fokus og juryen har lagt vekt på vekt på både innovasjon, dobbel bunnlinje og internasjonalt vekstpotensial.

Pengestøtte til England-prosjekt

SATSER I ENGLAND: Med støtte fra Sport England, skal Motitech nå teste ut Motiview i England. På bildet, daglig leder, Jon Ingar Kjenes.

SATSER I ENGLAND: Med støtte fra Sport England, skal Motitech nå teste ut Motiview i England. På bildet, daglig leder, Jon Ingar Kjenes.

I begynnelsen av oktober ble det klart at Motitech er en av bedriftene som blir tildelt pengestøtte fra Sport England - penger øremerket for å bedre helsen til den engelske befolkningen over 55 år.

Sport England er tilsvarende det Norsk Tipping er i Norge, og de deler hvert år ut tippemidler til gode prosjekter som aktiverer befolkningen.
I år var deler av midlene satt inn i nystartede Active Ageing Fund. Dette fondet har spesielt fokus på den eldre delen av befolkningen. Her kom det inn til sammen 700 søknader om prosjektstøtte.

- At vi som eneste utenlandske bedrift får støtte, er en anerkjennelse av vårt produkt. Det skal bli spennende og interessant å få jobbe med å bedre helsen til den engelske befolkningen over 55 år - spesielt sammen med så mange andre gode selskaper, sier seniorrådgiver i Motitech As, Roald Kvam.

SPORT ENGLAND deler hvert år ut tippemidler til gode prosjekter i England.

SPORT ENGLAND deler hvert år ut tippemidler til gode prosjekter i England.

5,8 millioner inaktive

Med en støtte på 250.000 £ (ca 2,6 mill NOK) gjennom fondet og en egeninnsats på toppen, skal Motitech nå teste ut Motiview på det engelske markedet. Det blir intens jobbing, men spennende. Tall fra Sport England, viser at 36 % av befolkningen over 55 år regnes som inaktive. Det utgjør 5,8 millioner mennesker - og tallet vokser stadig.

- Å være aktiv er en av de viktigste tingene folk kan gjøre for å opprettholde helse og velvære når de blir eldre. Vi er glade for å støtte Motitech As med National Lottery-finansiering for å få eldre til å leve et lykkeligere og sunnere liv, sier administrerende direktør i Sport England, Mike Diaper i en pressemelding.

Motitech etablerer nå et datterselskap i England for å være tettest mulig på prosjektet det neste året.

Les mer om Sport England her. (engelsk side)

Nye feriefilmer i MOTiview

Motitech har i sommer filmet i Alpene.

Motitech har i sommer filmet i Alpene.

Filmteamet har vært på veien siden i vår og nå blir snart filmene gjort tilgjengelig. I tillegg til nye flotte filmer fra f. eks Sørlandet og Nord-Norge, har det blitt filmet mye i utlandet.

Fra Europa kommer det nye filmer fra blant annet Nederland, Italia, Spania, Frankrike, Belgia og Tyskland. En av våre fotografer har også filmet flere steder i Alpene nå i sommer. Det blir flotte filmer å sykle til når høsten setter inn.

USA og Canada

I disse dager har Motitech også en fotograf som farter rundt i USA og Canada for å lage filmer til våre MOTiview-syklister. Her vil det komme filmer fra Los Angeles, San Francisco, Seattle, Vancouver for å nevne noen.

I løpet av året regner vi med å ha rundt 1200 filmer tilgjengelig i vårt bibliotek.

Golden Gate bridge i San Francisco.

Golden Gate bridge i San Francisco.

De ikoniske trikkene i San Franciscos gater vil snart bli å se i MOTiview-biblioteket

De ikoniske trikkene i San Franciscos gater vil snart bli å se i MOTiview-biblioteket

Sykkel-VM nærmer seg

I Arendal er både syklister og støtteapparat klar for VM.

I Arendal er både syklister og støtteapparat klar for VM.

Vi har fått rapporter om at flere avdelinger for lengst har satt i gang oppkjøring til mesterskapet for å stå best mulig rustet til konkurransestart mandag 21. august.
Det kommer med andre ord til å bli knallhard kamp om VM-titlene.

Både bra Danmark, Sverige og Canada meldes det om en god form for VM starter. Så de norske deltakerne må virkelig legge seg i selen om ikke den første VM-tittelen skal havne ut av landet.

Er dere ikke påmeldt? Klikk her og meld dere på.
(Påmelding til VM krever at dere har lisens på MOTiview)

Ikke bare en konkurranse

Sykkel-VM for eldre er en konkurranse der vinnere skal kåres. Verdens beste mannlige og kvinnelige syklist skal krones – det samme skal verdens beste lag. Disse skal gjøres skikkelig stas på og få sin heder og ære.

Les også: Knarvik trør til for VM-gull

Men Sykkel-VM for eldre er ikke bare en ren konkurranse. De personlige triumfene, de magiske øyeblikkene og det sosiale samholdet syklingen kan skape, er like viktig.
Vi i Motitech ønsker å skape økt trivsel, bedre form og godt humør på avdelingen!
VM-effektene som t-skjorte, hatt og buttons, er verktøy som vi håper kan gjøre det lettere å skape en morsom ramme rundt syklingen.

Trenger dere flere VM-effekter? Klikk her

Mønster til strikkelue finner du her.

Del, del del!

Det er svært mange kreative sjeler der ute som finner på mye artig på sine respektive institusjoner eller dagsentre. Vi heier på dere alle!
Det er kjempeflott hvis vi kan få dele deres gode ideer eller artige påfunn med andre.

Så hvis dere publiserer noe på Facebook eller Instagram tag det gjerne med #trøtilvm eller #pedalonrw

Ta gjerne kontakt med oss på mail eller telefon om det skulle være noe.
Tlf: 815 70 755
Mail: post@motiteh.no

Sykkelvertene blir helsearbeidere

Sykkelvert-prosjektet i Arendal har vært en kjempesuksess siden starten. Det har vært venteliste på NAV for å komme inn i Sykkelvert-ordningen, og tilbakemeldingene fra både sykkelvertene, de eldre og institusjonene har vært svært gode.

-Vi har hatt nærmere 30 personer gjennom Sykkelvert-prosjektet så langt. De er fornøyd og glad- ikke bare for å kunne snakke norsk, men mest for at de føler de gjør en viktig jobb, forteller Anne Hustoft Sodeland i Arendal Voksenopplæring.

Les mer. Språk og sykkel hånd i hånd
Les mer: Motivasjonsprisen til Torunn Brottveit

Fra vert til sykepleier

En av dem som starter på helsefagutdannelse til høsten, er Daniel Asefaw.
Han var en av de første som kom inn i prosjektet og har i dag en mentor-rolle for de andre sykkelvertene.

-Det var litt vanskelig i starten, men du må bare tenke positivt og ha tålmodighet når du jobber med eldre. Og det har gått veldig fint, smiler Daniel.

Han kom til Norge med en utdannelse innen IT, men til høsten starter han på sykepleien.
- Det hadde jeg ikke trodd for 10 år siden – før jeg kom til Norge. Men jeg har blitt inspirert. Målet er å få en jobb innen helse-teknologi. Gjerne med motivasjonsteknologi, smiler Daniel.
Flere av de andre som har vært gjennom sykkelvert-ordningen nå skal starte på helsefag-utdannelse til høsten, opplyser Arendal Voksenopplæring.