Trener til melodien av gode minner

Musikk bringer frem følelser og glemte minner hos eldre og demente – og i samspill med film gir det suveren motivasjon for trening.

Musikk bringer frem følelser og glemte minner hos eldre og demente – og i samspill med film gir det suveren motivasjon for trening.

Musikk bringer frem følelser og glemte minner hos eldre og demente – og i samspill med film gir det suveren motivasjon for trening.

- Det er veldig godt å se hvordan musikken i Motiview skaper glede hos brukerne våre. Når de hører sanger de kjenner kommer mange av de gode minnene tilbake og de uttrykker stor glede, sier omsorgsarbeider Jannike Karlsen ved Rokilde Sykehjem i Kristiansund.

Etter at sykehjemmet fikk installert treningskonseptet Motiview har både treningsformen og dansefoten fått et friskt pust.

- Vi opplever at sykkelturene i stuen har blitt et samlingspunkt for beboerne våre. Både for de som aktivt sykler, men også for alle de som sitter rundt og følger med på filmene og synger til musikken eller hiver seg ut i en dans på stuegulvet, sier Karlsen.

Hun forteller at pasienter som har vært veldig urolige nå har fått mer ro i kroppen etter at de begynte å sykle og om flere som uttrykker stor glede over sykkelturene de får oppleve med Motiview.

Individuell tilpassing med filmer fra lokalmiljøet og tilpassede spillelister for musikk er en av nøklene Motiview bruker for å skape motivasjon og økt fysisk aktivitet

Musikk som motivasjon

Motiview har et samarbeid med musikktjenesten Beat.no, noe som gir tilgang på over 8 millioner ulike lydspor som kan spilles til filmene.
- Vi kan skreddersy spillelister til de enkelte filmene, slik at musikken også bidrar til motivasjon og gjenkjennelse. Gjennom vårt samarbeid kan vi tilby alt fra Søstrene Bjørklund til Rihanna, sier daglig leder i Motitech, Jon Ingar Kjenes.

Musikkterapaut ved NKS Olaviken, Solgunn Elisabeth Knardal, er enig i at musikk er et viktig og godt redskap for å skape motivasjon og livsglede hos eldre og demente.
- Musikken har vi med oss gjennom hele livet og den bærer med seg noe av livsfortellingen vår. Ingen husker alt de har opplevd gjennom livet og minner er ofte knyttet opp til følelser. Slik er det med musikken også. Derfor er det større sjanse for at minnene blir vekt når vi hører den samme musikken som vi har hatt med oss tidligere i livet, forklarer Knardal.

SE OGSÅ: Reportasje fra NRK Puls om hvordan musikk bringer frem minner og følelser for dementsyke.

Skreddersydd tilpassing

- Musikken i disse filmene er med på å stimulere flere sanser. Vi både hører og kjenner igjen både stedene i filmen og sangene vi hører. Dette er gode opplevelser for mennesker som har mistet evnen til å huske, fortsetter Knardal.

Når de gode minnene kommer tilbake gir det både mulighet for gode samtaler videre og økt motivasjon for videre trening.

- Det er helt klart at den individuelle tilpassingen av musikken er en viktig del av Motiview-effekten. Vi kan spille den musikken brukeren kjenner og er vokst opp med og det gir mange gode samtaler underveis og i etterkant av treningen, sier Jannike Karlsen.