Tester ut motivasjonsteknologi på psykisk syke

NKS Olaviken ønsker et bredt tilbud for sine alderspsykiatriske pasienter og beboere. Nå tester sykehuset ut Motiview for å kunne gi sine anbefalinger og råd videre til sykehjemmene.

NKS Olaviken ønsker et bredt tilbud for sine alderspsykiatriske pasienter og beboere. Nå tester sykehuset ut Motiview for å kunne gi sine anbefalinger og råd videre til sykehjemmene.

– Nå kommer vi snart til akvariet, det er jo det kjekkeste på turen, sier ergoterapeut Linda Lohne entusiastisk til «Berit» som speeder opp farten på pedalene mens filmen fra Nordnes i Bergen ruller over skjermen.

NKS Olaviken alderspsykriatiske sykehus var rask i vendingen da de bestemte seg for å teste ut treningskonseptet Motiview. I mars ble Theratrainer-sykler og Motiview-appen innstallert på treningsrommet til sykehusavdelingen og i stuen på avdelingen for Huntington.

NKS Olaviken er et spesialisthelsetjenestetilbud innen psykisk helsevern og har driftsavtale med Helse-Vest RHF. I naturskjønne omgivelser på Askøy uten for Bergen gir institusjonen tilbud om utredning og behandling til mennesker med alderspsykiatriske lidelser og demenssykdommer, i tillegg har de egen døgnavdeling og poliklinikk til mennesker med Huntington sykdom.

– Vi ønsker å ha et bredt tjenestetilbud til de som kommer hit, i tillegg er målet vårt å kunne bidra med faglig spisskompetanse i forhold til utvikling av nye tiltak innen vårt fagfelt. Dette er en av grunnene til at vi nå tester ut Motiview, forteller Frode Wikne, direktør ved sykehuset

– Vi har lenge hatt samarbeid med musikkterapeuter, vi har dyre-assistert terapi og sansehage i tillegg til leger, psykologer og miljøterapeuter. Vi er også opptatt av fysisk aktivitet. For oss er dette brede tilbudet utrolig viktig, men det betyr ikke at alle skal bruke musikkterapeut eller Motiview. Målet er å finne noe til alle som kan gi økt livskvalitet, fortsetter han.

LES OGSÅ: Forsker på effekten av motivasjonstrening på sykehjem

Trening for hode og kropp

Treningskonseptet Motiview ble utviklet for å motivere eldre og personer med demens til trening ved hjelp av en spesialtilpasset sykkel for armer og bein, med tilhørende filmer som motivasjon. Filmene er fra brukerens hjemsted, og syklingen gir en følelse av å sykle ute på hjemlige trakter.

– Målet vårt er å finne ut mest mulig om hvem dette kan passe for, slik at vi kan gi råd til sykehjemmene ute i kommunene, forteller Wikne.

Fagansvarlig Else Wilhelmsen har i to måneder sammen med ansatte og pasienter i sykehuspostene testet ut konseptet.

– Vi har gjort veldig positive erfaringer med flere. I tillegg har vi opplevd at et par syntes filmene fra byen, med litt trafikk rundt, var skumle. Vi jobber stadig med å tilpasse behandlingsopplegget til den enkelte, noe som er ekstra viktig i psykiatrien, derfor er slike erfaringer viktige, poengterer hun.

Eksperter på alderspsykiatri

Som et ledd i uttestingen av Motiview ønsker NKS Olaviken å gi erfaringene sine videre både til sykehjem i distriktet, men også til leverandørene av konseptet.

– For oss er det veldig nyttig at NKS Olaviken, som er eksperter på alderspsykiatri, tester ut Motiview, det kan gi oss verdifulle tilbakemeldinger, forteller daglig leder i Motitech og gründer Jon Ingar Kjenes.

– De fysiske helsegevinstene ved trening er opplyst og vedtatt, men vi ønsker også tilbakemeldinger på effekten treningen i kombinasjon med filmene og musikken har på psyken. Målet vårt er å stimulere brukerne både fysisk og psykisk, samtidig som å gi dem og helsepersonell gode og motiverende stunder når de bruker Motiview.

LES MER om Motiview her

Tester på personer med Huntington

Selv om Motiview opprinnelig er utviklet for eldre og personer med demens, har NKS Olaviken også tatt det i bruk på andre pasientgrupper, deriblant på Huntington-avdelingen.

– Huntington er en utfordrende sykdom, men her velger vi å fokusere på det positive, sier ergoterapeuten Linda Lohne. Hun forteller om mestringsfølelse som den største gevinsten hos beboerne når de har brukt Motiview.

– Når de kjenner seg igjen på steder, blir de ivrig og sykler fortere. Vi pleier også å ha en heiagjeng på siden under treningen, og vi like å skape litt entusiasme rundt opplegget. I tillegg er det positivt at syklene er så tilpaningsvennlige. Brukerne kan sitte i sine egne spesialstoler, så balansen blir ikke en utfordring som på andre treningsapparat, forteller hun.

– Det er artig, sier «Berit» flere ganger gjennom turen, og Linda er enig. De har begge en forkjærlighet til byen hvor «Berit» er vokst opp.

– Vi har hørt rykter om at det kommer en film der i fra snart, så den gleder vi oss til. Kanskje jeg får bli enda bedre kjent med «Berit» når vi ser på den til sykkeløkten, smiler ergoterapeuten.