Tråkker til for bedre helse

Med filmer fra kjente gater går treningen som en lek på Glitre bofellesskap.

Med filmer fra kjente gater går treningen som en lek på Glitre bofellesskap.

I stuen på Glitre bofellesskap i Kongsberg kommune er det klart for dagens treningsøkt. Ved hjelp av en spesialtilpasset treningssykkel, og et filmbibliotek med turer fra hele landet, har trening blitt et høydepunkt i hverdagen.

- Nå tar vi en liten tur innom Kongsberg sentrum, sier avdelingsleder Ingrid Neumann i det hun starter filmen.

- Å, så koselig, da kommer vi sikkert forbi Klausen, utbryter en av beboerne.

- Der jobbet jeg da jeg var ung, legger hun til.

Stemningen er munter, og latteren sitter løst. Oppmerksomheten er rettet mot filmen som tar dem med på en tur gjennom kjente gater i byen.

Ny trening

Treningskonseptet Motiview er utviklet av selskapet Motitech i samarbeid med Bergen kommune. Ideen er å motivere eldre og personer med demens til trening ved hjelp av en spesialtilpasset sykkel med motor og tilhørende filmer som motivasjon.

- Trening for eldre gir stor helsegevinst. Vi får mye positive tilbakemeldinger fra brukerne og ikke minst fra helsepersonellet. De forteller om brukere som har fått økt trivsel og livsglede etter at de har tatt i bruk Motiview, sier daglig leder i Motitech, Jon Ingar Kjenes.

Mer sosialt

De virtuelle sykkelturene er blitt et naturlig samlingspunkt på Glitre bofellesskap. Etter at Motiview ble installert er det stadig flere beboere som bruker fellesområdet.

- Dette er et veldig positivt tilbud som skaper inkludering blant brukerne våre, sier Neumann.

Kongsberg kommune har investert i fem av de motordrevne syklene i tillegg til det unike filmbiblioteket. Disse blir brukt ved ulike helsetilbud i byen.

Gode minner

- Gjenkjennelsen i filmene er viktig for å skape motivasjon og engasjement. Vi opplever at brukerne lever seg med i filmene, forteller og knytter historier opp til det de ser. Det er opplevelsen som blir det viktige og treningen blir nesten bare en naturlig aktivitet ved siden av, men treningseffekten er den samme, sier Kjenes.

Alle som går til anskaffelse av Motiview får produsert egne videoer fra sitt lokalområde. I tillegg får de tilgang på filmbibliotektet med filmer fra hele Norge, samt flere filmer fra Sverige og Danmark. Motiview startet som et tilbud for eldre og demenssyke men er også tilgjengelig for andre type institusjoner og privatpersoner.