Motivasjonsprisen til Torunn Brottveit

Torunn Brottveit fikk denne uken utdelt Motivasjonsprisen under Motivasjonskonferansen i Bergen. Her sammen med sykkelvert Daniel Asefaw Tesfamicheal.

Torunn Brottveit fikk denne uken utdelt Motivasjonsprisen under Motivasjonskonferansen i Bergen. Her sammen med sykkelvert Daniel Asefaw Tesfamicheal.

Motivasjonsprisen ble delt ut under Motivasjonskonferansen i Bergen den 23. mars.
Den nyetablerte prisen som Motitech står bak, skal bli en årlig pris som hedrer personer, avdelinger, lag/organisasjoner eller andre samarbeidspartnere som viser en stor entusiasme, og som strekker seg langt for å gi glede og motivasjon til syklistene, og som er til inspirasjon for andre.

En fantastisk ildsjel

BLIDE VINNERE: Daniel og Torunn poserer med Motivasjonsprisen. FOTO: privat

BLIDE VINNERE: Daniel og Torunn poserer med Motivasjonsprisen. FOTO: privat

Torunn Brottveit stod selv på scenen under Motivasjonskonferansen og fortalte om prosjektet med sykkelverter. Med seg hadde hun en av de første sykkelvertene, Daniel Asefaw Tesfamicheal fra Eritrea. Han kom til Norge for 2 år siden, og har vært sykkelvert i drøyt ett år.
Nå har han blitt mentor for den stadig voksende gruppen sykkelverter som kommer gjennom et tett og godt samarbeid med NAV.

Sykkelvertene har blitt en populær ordning og fått en viktig rolle på sentrene. Selv får sykkelvertene viktig språk- og arbeidstrening gjennom prosjektet som er et samarbeid mellom Arendal kommune/helse, NAV og AVO - Arendal Voksenopplæring.

Deler sine erfaringer

Prisutdeler, daglig leder i Motitech, Jon Ingar Kjenes, trakk også fram Brottveits innsats gjennom sosiale medier.
- Det er viktig for oss at våre kunder deler sine erfaringer med hverandre. Det du har gjort- og gjør, er til inspirasjon for veldig mange andre, sa Kjenes fra scenen.

Vi filmer i Europa

Italia er et fantastisk land med mange ikoniske steder og bygninger. Denne uken er Motitech på plass for å filme nye sykkelløyper.
Om noen uker vil det bli gjort tilgjengelig filmer fra steder som Roma, Firenze, Venezia, Napoli, Piza og flere andre steder i vårt bibliotek.

Om noen uker sender vi også egne filmteam til Tyskland, Nederland, Belgia og England.

Dersom noen av våre MOTiview-syklister har spesielle ønsker fra disse landene, ta gjerne kontakt med oss!

Duomo di Milano er ett av de ikoniske byggene i Milano der våre kunder snart kan sykle forbi. FOTO: Motitech

Duomo di Milano er ett av de ikoniske byggene i Milano der våre kunder snart kan sykle forbi. FOTO: Motitech

Sykkelpresidenten testet MOTiview

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen fikk prøve seg som MOTiview-syklist. I bakgrunnen, daglig leder i Motitech, Jon Ingar Kjenes

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen fikk prøve seg som MOTiview-syklist. I bakgrunnen, daglig leder i Motitech, Jon Ingar Kjenes

For noen uker siden inngikk Motitech og Bergen2017 (sykkel-VM) et formelt samarbeid som gjør Motitech og "Sykkel-VM for eldre" til en sentral del av folkehelsekampanjen under sykkel-VM.

For Motitech er dette en stor annerkjennelse av arbeidet selskapet har lagt ned i å bedre hverdagen for eldre og personer med demens.

- Vi er svært stolt av å få lov til å kalle oss samarbeidspartner av Sykkel-VM. Dette samarbeidet gjør at fokuset på de eldres helse kan løftes opp på et internasjonalt nivå, på en artig og spennende måte, sier daglig leder i Motitech, Jon Ingar Kjenes.

Les mer om Sykkel-VM for eldre her.

Begeistret sykkelpresident

Forrige uke fikk sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen forsøke seg som MOTiview-syklist på Åstveit sykehjem. Han fikk også se brukere i aksjon på sykkelen.

- Motitech gjør allerede et fantastisk arbeid på institusjoner og dagsentre i hele Norden for å få motivere eldre til å bli mer fysisk aktive. Dette er helt i tråd med det vi ønsker med folkehelsekampanjen, «Sykle til VM», sier Tiedemann Hansen til Bergen2017 sine nettsider.

Vi filmer Spanskekysten

Mange nordmenn og skandinaver for øvrig, regner Spania som sitt andre hjemland. Spesielt kysten med steder som Torrevieja, Alicante og Benidorm er kjente landemerker som mange har besøkt.

Denne uken er MOTiview på plass i Spania for å filme noen av turistrutene slik at våre brukere kan drømme seg tilbake til sol, sjø og hvite strender.

I tillegg til stedene som nevnt over, planlegges det også å filmes i Sevilla, Granada, Malaga, Valencia og Barcelona. Filmene blir tilgjengelig i filmbibliotket til MOTiview i løpet av mars måned.

MOTiview på plass i Spania for å lage filmer. FOTO: Lars Marius Palmesen

MOTiview på plass i Spania for å lage filmer. FOTO: Lars Marius Palmesen

Snart 800 filmer å sykle til

Snart 800 filmer i Motitechs filmbibliotek. I tillegg til landene du ser på bildet, har vi også filmer fra Canada.

Snart 800 filmer i Motitechs filmbibliotek. I tillegg til landene du ser på bildet, har vi også filmer fra Canada.

Konseptet og et av suksesskriteriene til Motitech er at alle nye kunder får produsert lokale filmer som brukerne kan sykle til.
Minneframkalling er nemlig et svært sentralt element - spesielt for personer med demens.

Men i tillegg til de lokale filmene som blir produsert, får alle våre kunder tilgang til hele filmbiblioteket. Med snart 800 filmer i basen, betyr det at brukeren kan sykle til barndomsminner fra Bergen selv om han sitter på et sykehjem i Hammerfest.

Spania neste

De nordiske landene har også fått øynene opp for MOTiview. Med en økende kundemasse utenfor Norges grenser, vokser også det internasjonale filmbiblioteket.

Mange synes det er kjekt å ta seg en sykkeltur i Danmark eller Sverige. Eller kanskje gjenoppleve minnene fra Islands-turen for 50 år siden.
Spania er også et land vi nordmenn har mange minner knyttet til. I vår skal Motitech derfor filme opp de mest kjente turiststedene langs spanskekysten. Så er blir det muligheter for å drømme seg tilbake til hvite strender, blått hav og skyfri himmel.

Per i dag kan brukerne også sykle til filmer fra Canada og Tyskland i tillegg til de nordiske landene.

Har du spørsmål om vårt filmbibliotek, ta kontakt med oss.

Vi arrangerer sykkel Vm

Her fra et lite kick-off på Kleppestø sykehjem

Her fra et lite kick-off på Kleppestø sykehjem

Påmelding til "Sykkel-VM for eldre" (klikk på lenken)

Som kjent skal det arrangeres sykkel-VM i Bergen i september. I den forbindelse er det også etablert en folkehelsekampanje. Denne er "Sykkel-VM for eldre" en del av. Det er vi ganske stolte over. Les mer om samarbeidet med Sykkel-VM her.

Motitech sitt sykkel-VM, selve konkurransedelen, starter den 21.august og varer til 1.oktober.

For å kunne være med på konkurransen, må din avdeling ha MOTiview!
Om dere ikke har MOTiview: kontakt oss i dag! (815 707 55)
Det er gratis å delta på "Sykkel-VM for eldre"

Vi kårer verdensmestre

Alle deltakerne som sykler registrerer seg med navn. I MOTiview-appen blir det registrert hvor mange kilometer hver enkelt syklist sykler.
Vinneren er den eller de som sykler lengst i antall kilometer!

Om det ikke ønskers at deltakeren logges med navn, holder det å skrive ned kilometer på personen. Alt teller i lagkonkurransen.

Vi skal kåre:
Verdensmester for menn
Verdensmester for kvinner
Verdensmester for lag (avdeling)

I tillegg skal vi kåre "Verdens beste støtteapparat". Dette er en tittel som tildeles ansatte som har utmerket seg gjennom VM med høy aktivitet rundt syklingen.

Verdensmestrene vil bli behørig feiret og kronet som mestre i form av en pokal.

Vi lager til sider der dere kan følge utviklingen til hver enkelt avdeling uke for uke. Da kan dere konkurrere med naboen.

pakking til VM_0.jpg

VM-pakke sendes ut

Motitech sender en VM-effektpakke til alle avdelinger som deltar. Denne inneholder t-skjorter, sykkel-hatter, buttons, kaffekopper, tags til strikkelue i eget VM-design, klistremerker og informasjon.

Gjennom denne håper vi å skape litt ekstra stemning rundt syklingen før- og under VM.

Språk og sykkel hånd i hånd

Et lite knippe av sykkelvertene i Arendal kommune. FOTOS: Torunn Brottveit

Et lite knippe av sykkelvertene i Arendal kommune. FOTOS: Torunn Brottveit

Innvandrere får norsk-trening, brukerne får sykkeltrening. Sykkelvert-ordningen i Arendal kommune har blitt en kjempesuksess.

Da MOTiview skulle integreres på institusjonene og aktivitetssentrene i kommunen, ble det raskt klart at tid ble en utfordring for de ansatte. Løsningen fant de på NAV.

- Kort fortalt ble sykkelvertene rekruttert blant innvandrere som hadde vært gjennom Navs introprogram, men som trengte mengdetrening i det norske språk, forteller Torunn Brottveit, koordinator for «Sykling på gjengrodde stier»

Venteliste på NAV

Sykkelvertene har som oppgave å tilrettelegge, invitere og bli med syklisten på en aktiv sykkeltur. Og med sykkelverter på plass, kan timelistene fylles opp og det blir forutsigbarhet på sykkeltilbudet. Det gir glede og mestring for mange.

Nå har også ordningen blitt en så stor suksess at det er ventelister hos NAV på å få bli sykkelvert.

- Flere av sykkelvertene har fått sommerjobb og vikararbeid gjennom året – en god start på framtidig fast jobb, forteller Brottveit.
Hun legger til at arbeidet som sykkelvert innebærer selvstendighet og ansvar.
- Det utfordrer kreativiteten med tanke på å motivere, engasjere og kommunisere.

En person er bindeleddet inn mot NAV og er hovedkontakten for alle sykkelvertene. Denne personen har også hatt opplæring, men nå tar de første vertene snart over.
- Vi har en mentorordning for nye sykkelverter. Det er sykkelverter som har vært lengst i praksis som tar en del av opplæring/oppfølging. Det er tidsbesparende for koordinator og gir god mestring.

Brukerne fornøyd

Med sykkelverter fra Eritrea, Romania, Polen, Sierra Leone og Iran, var det knyttet litt spenning til om språket ble en barriere. Men dette har ifølge Brottveit gått overraskende fint.
- Det er helt klart en utfordring med språket, men det er lite problemer eller frustrasjoner.
Det er avgjørende at sykkelverten har en kontaktperson å spørre til råds, ved behov.

Hvordan opplever sykkelvertene selv dette?

- Å være sykkelvert oppleves veldig positivt. Det har i tillegg en status, fordi aktiviteten utgjør en forskjell på senteret. De dagene sykkelverten er forhindret fra å komme, må ofte sykkelen stå. Sykkelvertene er godt likt og blir savnet når de ikke er tilstede av syklister og ansatte.

Sykkelvertene deltar også på andre aktiviteter på sentrene, samt ved flere måltider.
- En av sykkelvertene uttalte at han trivdes så godt og så på personene rundt han på senteret som familie, forteller Brottveit.

Program Motivasjonskonferansen 2017

Dag Otto Lauritzen blir en av foredragsholderne på Motivasjonskonferansen

Dag Otto Lauritzen blir en av foredragsholderne på Motivasjonskonferansen

Konferansen er full

Har det noe gevinst å sette en person med demens på en sykkel framfor en TV-skjerm? Tåler de eldre å trene? Er det ikke tull å bruke tid på dette når andre «viktigere» gjøremål står i kø?

Motivasjonskonferansen i Bergen 23.mars skal svare deg på disse, og mange andre spørsmål. Med oss på laget har vi fått noen av de beste ekspertene innen aldring, helse og demens.

Det ER gevinst å hente av å la de eldre få trene og få sansestimuli. Gevinsten gir garantert grobunn for mer motivasjon i staben!

Du vil også få førstehånds erfaringer fra brukere som har løst «tidsklemma». Les om bidragsyterne lengre nede på siden.

Vi lover å motivere deg!

Konferansen blir også kick-off for "Sykkel-VM for eldre"

Spennende program

Vi har et variert knippe med bidragsytere på konferansen. Her er litt om noen av dem:
(Hele programmet kan du lese nederst i saken).

Torunn Brottveit: Utdannet innenfor helse og senere Aktiv Omsorg. Jobber til daglig med miljøaktivitet ved et bo og omsorgssenter i Arendal kommune. Torunn vært ansvarlig for å igangsette og utvikle "Sykling på gjengrodde stier".

Elisabeth W Telenius: er fysioterapeut, arbeider som forsker ved Nasjonal kompetansesenter for aldring og helse. Hennes doktorgradsprosjekt var en studie der de undersøkte effekten av fysisk trening på 170 sykehjemsbeboere med demens. Elisabeth er veldig engasjert i arbeidet med å øke fysisk aktivitetsnivå for dem som bor på sykehjemmene våre. Hun vant Leon Jarners Minnefond sin Forskningspris i 2016.

Anne Mork Rokstad: sykepleier, ansatt som post.doc. ved Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse og som førsteamanuensis ved Høgskolen i Molde. Hun har en doktorgrad fra Universitetet i Oslo, Institutt for klinisk medisin og har skrevet boken: Se hvem jeg er! Personsentrert omsorg ved demens.

Tor Engevik: leder i norsk Sykepleierforbunds faggruppe for geriatri og demens. Vinner av Sykepleierprisen 2016, Bergen. Tor Engevik er sykepleieren som bruker sin kunnskap til å forebygge sykdom og bidra til å legge år til livet og liv til årene, gjennom å spre glede.

Dag Otto Lauritzen: Tidligere proffsyklist og nå kjent foredragsholder. Skal snakke om magien utenfor komfortsonen.

HVER kunde - NYE filmer - HVERT år gir VEKST

Filmbiblioteket Motiview vokser som ved celledeling! For hver nye- og hver eksisterende kunde produserer vi nye, skreddersydde filmer hvert år, og i disse dager jobbes det med en gjennomgang av alle de spennende ruteønskene vi har fått inn.

Høysesong for filmopptak i Skandinavia er naturlig nok vår- og sommermånedene, og årets opptaksturné for filmteamet vårt begynner nå for alvor å ta form. Så snart "knoppene spretter og gjøken galer", sendes de ut for å fange nye, ugjenkallelige øyeblikk til "minnearkivet" vårt, og vi gleder oss til en forhåpentligvis solfylt og produktiv sesong!

Filmopptak på Bryggen i Bergen

Filmopptak på Bryggen i Bergen

I løpet av de neste månedene forventer vi å få innhentet materiale til en fordobling av av det eksisterende biblioteket, - noe vi håper kundene våre vil ha stor glede av utover høsten! Vi snakker altså om et utvalg på godt over 600 filmer ved utgangen av året!

Det fine med Motiview er at materialet kan aldri foreldes! Verdien av hvert eneste klipp vil bare øke med alderen - omtrent som med god vin! :-)

Verden rundt oss er i kontinuerlig forandring - dels til begeistring, dels til skuffelse. En viktig del av identiteten vår er knyttet til omgivelsene vi fungerer- og har fungert i: Plassen vi vokste opp, bygningen vi gikk på skole, arbeidsplassen vår, steder vi har besøkt og steder der vi møtte personer som ble viktige for oss. Gjensyn fra disse stedene vekker en trang i oss til å fortelle og dele "hvem vi er", og gang på gang har vi sett at selv ikke kognitiv sykdom klarer å bremse denne trangen!

Fag og inspirasjon - hånd i hånd

12.-13. november arrangerte Gaular kommune, i samarbeid med Bygstad helselag, et åpent seminar om fysisk aktivitet, kommunikasjon og samhandling med personer med demens. Pårørende og helsearbeidere fra hele regionen var invitert, og med støtte fra Nasjonalforeningen for folkehelse, Bygstad helselag og Gaular kommune var arrangementet helt gratis.

Laila Helland fra NKS Olaviken invitert som foredragsholder, og Motitech skulle også holde innlegg og demonstrere Motiview. I tillegg hadde Jorunn Kirketeig, fra pårørendegruppen i Førde kommune, et sterkt og personlig innlegg på onsdagskvelden, med en brennende oppfordring til større engasjement for denne pasientgruppen.

- Jeg pleier å si at jeg har ca 7 km til jobb, forteller Annlaug

- Jeg pleier å si at jeg har ca 7 km til jobb, forteller Annlaug

Gaular bygde- og sjukeheim har siden i vår hatt Motiview som tilbud til sine brukere, og flere av beboerne har allerede imponert stort ved sykkelen! Sykehjemmet ønsket imidlertid en bredere benyttelse av tilbudet på huset, da de så at enkelte avdelinger slet litt med å komme i gang og gjøre Motiview til en del av den daglige aktiviteten. Effekten og pågangen var svært stor der det ble brukt, så med litt ekstra drahjelp, treningskunnskap og inspirasjon håpet man at alle avdelinger skulle få erfare dette.

Representanter for Motitech var daglig leder, Jon Ingar Kjenes, og fysioterapeut, Silje Veland Kjenes, som i anledning besøket også fikk noen inspirerende møter med brukere på huset! En av dem var 90 år gamle Annlaug, som i løpet av 20 minutter tilbakelegger en strekning på rundt 7km - nesten hver dag!! ......

- Jeg pleier å si at jeg har ca 7 km til jobb, forteller hun.

Neste post på dagsprogrammet hennes er håndarbeid på arbeidsstua, der produksjonen til årets julebasar er i full sving!

Du kan se en liten videosnutt med Annlaug her... (Denne turen endte på hele 7,5 kilometer!)

Trener til melodien av gode minner

Musikk bringer frem følelser og glemte minner hos eldre og demente – og i samspill med film gir det suveren motivasjon for trening.

Musikk bringer frem følelser og glemte minner hos eldre og demente – og i samspill med film gir det suveren motivasjon for trening.

Musikk bringer frem følelser og glemte minner hos eldre og demente – og i samspill med film gir det suveren motivasjon for trening.

- Det er veldig godt å se hvordan musikken i Motiview skaper glede hos brukerne våre. Når de hører sanger de kjenner kommer mange av de gode minnene tilbake og de uttrykker stor glede, sier omsorgsarbeider Jannike Karlsen ved Rokilde Sykehjem i Kristiansund.

Etter at sykehjemmet fikk installert treningskonseptet Motiview har både treningsformen og dansefoten fått et friskt pust.

- Vi opplever at sykkelturene i stuen har blitt et samlingspunkt for beboerne våre. Både for de som aktivt sykler, men også for alle de som sitter rundt og følger med på filmene og synger til musikken eller hiver seg ut i en dans på stuegulvet, sier Karlsen.

Hun forteller at pasienter som har vært veldig urolige nå har fått mer ro i kroppen etter at de begynte å sykle og om flere som uttrykker stor glede over sykkelturene de får oppleve med Motiview.

Individuell tilpassing med filmer fra lokalmiljøet og tilpassede spillelister for musikk er en av nøklene Motiview bruker for å skape motivasjon og økt fysisk aktivitet

Musikk som motivasjon

Motiview har et samarbeid med musikktjenesten Beat.no, noe som gir tilgang på over 8 millioner ulike lydspor som kan spilles til filmene.
- Vi kan skreddersy spillelister til de enkelte filmene, slik at musikken også bidrar til motivasjon og gjenkjennelse. Gjennom vårt samarbeid kan vi tilby alt fra Søstrene Bjørklund til Rihanna, sier daglig leder i Motitech, Jon Ingar Kjenes.

Musikkterapaut ved NKS Olaviken, Solgunn Elisabeth Knardal, er enig i at musikk er et viktig og godt redskap for å skape motivasjon og livsglede hos eldre og demente.
- Musikken har vi med oss gjennom hele livet og den bærer med seg noe av livsfortellingen vår. Ingen husker alt de har opplevd gjennom livet og minner er ofte knyttet opp til følelser. Slik er det med musikken også. Derfor er det større sjanse for at minnene blir vekt når vi hører den samme musikken som vi har hatt med oss tidligere i livet, forklarer Knardal.

SE OGSÅ: Reportasje fra NRK Puls om hvordan musikk bringer frem minner og følelser for dementsyke.

Skreddersydd tilpassing

- Musikken i disse filmene er med på å stimulere flere sanser. Vi både hører og kjenner igjen både stedene i filmen og sangene vi hører. Dette er gode opplevelser for mennesker som har mistet evnen til å huske, fortsetter Knardal.

Når de gode minnene kommer tilbake gir det både mulighet for gode samtaler videre og økt motivasjon for videre trening.

- Det er helt klart at den individuelle tilpassingen av musikken er en viktig del av Motiview-effekten. Vi kan spille den musikken brukeren kjenner og er vokst opp med og det gir mange gode samtaler underveis og i etterkant av treningen, sier Jannike Karlsen.

Tråkker til for bedre helse

Med filmer fra kjente gater går treningen som en lek på Glitre bofellesskap.

Med filmer fra kjente gater går treningen som en lek på Glitre bofellesskap.

I stuen på Glitre bofellesskap i Kongsberg kommune er det klart for dagens treningsøkt. Ved hjelp av en spesialtilpasset treningssykkel, og et filmbibliotek med turer fra hele landet, har trening blitt et høydepunkt i hverdagen.

- Nå tar vi en liten tur innom Kongsberg sentrum, sier avdelingsleder Ingrid Neumann i det hun starter filmen.

- Å, så koselig, da kommer vi sikkert forbi Klausen, utbryter en av beboerne.

- Der jobbet jeg da jeg var ung, legger hun til.

Stemningen er munter, og latteren sitter løst. Oppmerksomheten er rettet mot filmen som tar dem med på en tur gjennom kjente gater i byen.

Ny trening

Treningskonseptet Motiview er utviklet av selskapet Motitech i samarbeid med Bergen kommune. Ideen er å motivere eldre og personer med demens til trening ved hjelp av en spesialtilpasset sykkel med motor og tilhørende filmer som motivasjon.

- Trening for eldre gir stor helsegevinst. Vi får mye positive tilbakemeldinger fra brukerne og ikke minst fra helsepersonellet. De forteller om brukere som har fått økt trivsel og livsglede etter at de har tatt i bruk Motiview, sier daglig leder i Motitech, Jon Ingar Kjenes.

Mer sosialt

De virtuelle sykkelturene er blitt et naturlig samlingspunkt på Glitre bofellesskap. Etter at Motiview ble installert er det stadig flere beboere som bruker fellesområdet.

- Dette er et veldig positivt tilbud som skaper inkludering blant brukerne våre, sier Neumann.

Kongsberg kommune har investert i fem av de motordrevne syklene i tillegg til det unike filmbiblioteket. Disse blir brukt ved ulike helsetilbud i byen.

Gode minner

- Gjenkjennelsen i filmene er viktig for å skape motivasjon og engasjement. Vi opplever at brukerne lever seg med i filmene, forteller og knytter historier opp til det de ser. Det er opplevelsen som blir det viktige og treningen blir nesten bare en naturlig aktivitet ved siden av, men treningseffekten er den samme, sier Kjenes.

Alle som går til anskaffelse av Motiview får produsert egne videoer fra sitt lokalområde. I tillegg får de tilgang på filmbibliotektet med filmer fra hele Norge, samt flere filmer fra Sverige og Danmark. Motiview startet som et tilbud for eldre og demenssyke men er også tilgjengelig for andre type institusjoner og privatpersoner.

Motivasjon og trening i egen stue

Landets største prosjekt innenfor omsorgsteknologi, Lindåsprosjektet, tar nå i bruk Motiview. Aktiv bruk av hverdagsrehabilitering og omsorgsteknologi hjemme hos brukerne skal gjøre dem i stand til å bo lenger i eget hjem.

Landets største prosjekt innenfor omsorgsteknologi, Lindåsprosjektet, tar nå i bruk Motiview. Aktiv bruk av hverdagsrehabilitering og omsorgsteknologi hjemme hos brukerne skal gjøre dem i stand til å bo lenger i eget hjem.

Landets største prosjekt innenfor omsorgsteknologi, Lindåsprosjektet, tar nå i bruk Motiview. Aktiv bruk av hverdagsrehabilitering og omsorgsteknologi hjemme hos brukerne skal gjøre dem i stand til å bo lenger i eget hjem.

- Vi ønsker å komme tidlig inn for å forebygge og drive rehabilitering for våre brukere, og vi ønsker at mest mulig av aktiviteten skal skje i brukernes hjem, sier ergoterapeut i Lindås kommune, Hildegunn Baravelli.

Lindåsprosjektet er et forskningsprosjekt, innovasjon i offentlig sektor, hvor Høgskolen i Bergen (HiB) i samarbeid med Lindås kommune ser på hvordan omsorgsteknologi i hjemmet kan bedre hverdagen for brukerne i kommunen.

Ulike sensorer i hjemmet skal varsler om f.eks fall eller at en bruker er ute å går om natten. Dette meldes inn til en sentral, slik at helsepersonell kan oppsøke og hjelpe brukeren når de trenger det og vil være et alternativ til den tradisjonelle trygghetsalarmen hvor brukeren selv må utløse alarmen.

Inntil 250 brukere får tilbud om å teste ut ulike former for omsorgsteknologi i prosjektet som startet i august 2012 og avsluttes i august 2015.

Hverdagsrehabilitering

Tidlig innsats i hverdagsrehabilitering og forebyggingen er en viktig del av Lindåsprosjektet. Derfor er Motitech nå blitt involvert i prosjektet for å kunne tilby Motiview til brukerne i deres egne hjem.

- Det er viktig at brukerne mestrer det å bo hjemme, og da er fysisk kapasitet viktig. Hverdagsrehabilitering gjennom f.eks Motiview gir brukeren økt fysikk og mestring, sier prosjektkoordinator i Lindås kommune, Gro Løvik.

Motivasjon til trening

Motiview er et treningskonsept hvor videoer fra nærmiljøet kombineres med trening på en spesiallaget treningssykkel, noe som gjør treningen til en helt ny og lystbetont opplevelse.

- Vi har sett at motivasjonen i forhold til trening har vært en utfordring, men nå har vi veldig stor tro på Motiview som et godt virkemiddel for å øke motivasjonen og bidra til å øke brukerens fysiske kapasitet som igjen kan gjøre brukerne i stand til å bo lengre hjemme, sier Baravelli.

Den første brukeren har allerede tatt i bruk Motiview og tilbakemeldingene er utelukkende positive.

- Vi har opplevd at brukeren selv innrømmer at han ikke er så motivert for trening og øvelser, men sykkelen vil han gjerne bruke daglig, sier Baravelli.

- Dette er veldig enkelt å koble opp og bruke og gir stor motivasjon for trening, konstantere Baravelli, som sammen med Løvik mener Motiview er et viktig bidrag for å øke kvaliteten på den kommunale tjenesten til hjemmeboende, sammen med bruk av omsorgsteknologi og hverdagsrehabilitering.

Motivasjon i hjemmet

Daglig leder i Motitech, Jon Ingar Kjenes, har store forventinger til Lindåsprosjektet og måten de jobber med Motiview hjemme hos brukerne.

- Det er spennende at vi nå også kan begynne å jobbe med Motiview-konseptet inn mot hjemmebrukere. Vi tror det er store muligheter innenfor hverdagsrehabilitering i hjemmet og ser frem til å følge og bidra i dette prosjektet, sier Kjenes.

Sykehjem setter trening på timeplanen

Elin Totland (midten) som deler sine erfaringer med helsearbeidere fra Gaular. Foto: Hanne Kristin Dypedal

Elin Totland (midten) som deler sine erfaringer med helsearbeidere fra Gaular. Foto: Hanne Kristin Dypedal

Meland sykehjem i Nordhordland har hatt sykler og Motiview installert siden januar 2014. Beboerne har egen treningsplan og treningslogg.

- Vi har to sykler, en på dementavdelingen og en på korttidsavdelingen. Bruken er noe ulik og viser hvor nyttig Motiview er for ulike pasientgrupper, forteller Elin Totland. Hun er sykepleier ved Meland sykehjem og er en av ildsjelene for at beboerne skal få mulighet til å trene.

- På kortidsavdelingen bruker vi en timeplan for treningen. På den måten får vi en oversikt over når sykkelen og Motiview er ledig. Beboere fra langtidsavdelingen kommer også og bruker den, så det er viktig å organisere bruken. Timeplanen forplikter både pleier og personal til å gjennomføre treningen når en beboer er satt opp i timeplanen, forklarer Totland.

I tillegg har sykehjemmet laget en egen logg for hver enkelt beboer for å dokumentere treningen i etterkant. Det er meningen at loggen kan motivere beboeren til å sykle litt lenger, litt fortere eller med litt mer motstand.

-Hvorfor har dere valgt å sette treningen i system?
- På sykehjem er det nødvendig med fast rutine for at det skal bli prioritert. Vi er også avhengig av å vite hvilke beboere som er inne på avdelingen til en hver tid.

- Våre erfaringer med å systematisere treningen er at treningen blir fulgt opp, både av personale og beboerne. Dessuten har vi fått en oversikt over utviklingen til beboerne, noe som kan motivere til å yte mer.

- Hvor ofte trener beboerne?
- Det varierer fra en gang i uken til to ganger om dagen. Vi har funnet ut at 20 minutter, som er en forhåndsinnstilling på TheraTrainer-sykkelen, er et greit utganspunkt for de fleste. Men det er alltid den enkelte pasient som bestemmer hvor ofte og hvor lenge han eller hun vil holde på.

- Vi anbefaler andre sykehjem å sette trening på timeplanen. Det er økt fokus på aktivitet i eldreomsorgen og vi trenger å endre holdning og øke kunnskap for å imøtekomme krav og behov i dagens og fremtidens eldreomsorg, avslutter Totland.

Elins fem enkle tips til bruk av Motiview på sykehjemmet:

1) Kick-off dag! Arranger en dag som starter det hele, det er viktig å skape entusiasme, og lære opp nøkkelpersonell til å følge opp treningen.
2) Bruk timeplan for bedre organisering
3) Dokumenter og observer
4) Som personale; vær sammen med beboeren under treningsøkten.
5) Skap gode stunder. Samle gjerne flere pasienter som kan heie og se på filmene samtidig som noen sykler.

Last ned ferdig timeplan og treningslogg som dere kan printe ut og bruke på din avdeling.

Ønsker å skape mer aktivitet og oppmerksomhet rundt personer med demens

Gaular kommune satser på folkehelse for eldre og personer med demenssykdom, nå ønsker de å motivere til trening ved bruk av Motiview.

Gaular kommune satser på folkehelse for eldre og personer med demenssykdom, nå ønsker de å motivere til trening ved bruk av Motiview.

Ut av en minibuss langs et fortau i Bergen, kommer den ene helsearbeideren etter den andre. En delegasjon på 17 er på studietur fra Gaular kommune i Sogn og Fjordane til Bergen og Meland.
Målet for dagen er å lære mer om motivasjonstrening for eldre og personer med demens ved hjelp av treningskonseptet Motiview. På programmet står blant annet tre sykehjemsbesøk for å se hvordan treningskonseptet brukes i det daglige.

Mer aktivitet

Det var ved en tilfeldighet at noen helsearbeidere i Gaular kommune i Sogn og Fjordane fikk høre om treningskonseptet Motiview for første gang. Styremedlem og prosjektleder i Bygstad helselag (lokallag i Nasjonalforeningen for folkehelse), Heidi Ekehaug, var en av dem som lot seg engasjere da hun hørte om motiviasjonstreningen for eldre og demente.

Delegasjonen fra Gaular fikk blandt annet se på treningsutstyret på Ulset Sykehjem

Delegasjonen fra Gaular fikk blandt annet se på treningsutstyret på Ulset Sykehjem

– I Nasjonalforeningen for folkehelse er vi veldig opptatt av å gjøre hverdagen bedre for de med demenssykdom. De pårørende i kommunen har sett at det er veldig lite aktivitet og tilbud til de som for eksempel er på lukket avdeling på sykehjemmet, derfor har vi gått i gang nå for å ta noen grep.

– Jeg er sykepleier og har en far med demens. Som pårørende opplever jeg også at det er stor variasjon i hvilken kompetanse og interesse personalet har. En hjelper gjerne de eldre til å bli mindre selvstendige enn motsatt, forteller Ekhaug.

Mer motivasjon

Gruppeleder Elin Totland forklarer hvordan Meland Sykehjem har satt opp timeplaner for trening.

Gruppeleder Elin Totland forklarer hvordan Meland Sykehjem har satt opp timeplaner for trening.

Ekhaug var den som tok initiativ til studieturen, hun møtte mye velvilje fra kommunen som bestemte seg for å sende hele tolv av sine ansatte avgårde sørover for å snuse mer på Motiview.

– Vi tror at Motiview kan være noe nytt og spennende, og få opp litt motivasjon og interesse ved sykehjemmet i kommunen. Vi ønsker at de ansatte og pårørende kan skape litt mer aktivitet og oppmerksomhet rundt de eldre og de med demens, forteller Ekhaug.

Spleiselag

Ifølge Ekehaug er ikke Gaular kommune den kommunen med best økonomi.

– Det er ikke så mye hjelp i å klage på det, i stedet samler vi heller inn en del penger og gir et tilbud til kommunen, forteller hun.

– Så dere satser på et spleiselag for å gi Motiview til de eldre og demenssyke i kommunen?

– Ja, det blir et spleiselag mellom de tre helselagene og kommunen selv.

– Det ser ut til å gå rette veien, og vi håper å ha en avtale på plass så fort som mulig, slik at de eldre kan begynne å trene nå på vårparten. At helse og sosialsjefen sendte 12 ansatte på studietur til Bergen og Meland i dag, viser at dette er noe som prioriteres høyt i Gaular, smiler hun.


Delegasjonen fra Gaular var også med på et motivasjonseminar i regi av Motitech. Rundt 50 personer fra Nordhordland og Sogn og Fjordane var tilstede. Spesialrådgiver i Bergen kommune, Rune Eidset, hadde et innlegg om sine erfaringer fra Bergen kommune og Solgunn E. Knardal, musikkterapeut ved NKS Olaviken, fortalte om musikkens muligheter for gjenkjennelsesverdi. Lege Grete Wold hadde appell om hvorfor trening er viktig, også for eldre, mens gruppeleder ved Meland sykehjem, Elin Totland, hadde et innlegg om deres erfaringer etter tre måneder med Motiview installert på sykehjemmet.

Motitech på NSF Folkehelsekonferansen 2014

Det er det mest fantastiske jeg har sett i løpet av de fem siste årene innen dette fagfeltet, sier tilhører og rådgiver i Norsk sykepleierforbund, Linda Bakkevoll, etter presentasjonen av Motiview.

Det er det mest fantastiske jeg har sett i løpet av de fem siste årene innen dette fagfeltet, sier tilhører og rådgiver i Norsk sykepleierforbund, Linda Bakkevoll, etter presentasjonen av Motiview.

Norsk sykepleieforbund arrangerte i slutten av januar Folkehelsekonferansen 2014. Temaet for konferansen var Folkehelse i all sykepleie, i den forbindelse ble Motitech invitert til å holde et innlegg om motivasjonstrening for eldre og demente.

Daglig leder Jon Ingar Kjenes og salgskonsulent og fysioterapaut Silje Kjenes fikk gleden av å presentere noen av Bergen kommune sine funn etter at konseptet ble utprøvd i kommunen i 2012.

Linda Bakkevoll, rådgiver i Norsk sykepleierforbund region Troms, lot seg imponere over resultatene motivasjonstrening har gitt eldre og demente i Bergen kommune. Det var første gang hun hørte om konseptet.

- Det er det mest fantastiske jeg har sett i løpet av de fem siste årene innen dette fagfeltet. Jeg syns Motiview er et helt fantastisk tilbud og hjelpemiddel til eldreomsorgen og demensomsorgen, er Bakkevolls første reaksjon på treningskonseptet hun nettopp har fått innblikk i.

- Jeg ser at Motiview kan ha et stort potensiale for videre bruk i sykehjem og andre omsorgstilbud. Men spesielt på sykehjem hvor jeg selv har min praksis fra. Jeg tror dette tilbudet kan gi veldig mye bra til de gamle, sier Bakkevoll som har 15 års erfaring fra eldre- og demensomsorgen.